Henrik Einspor har skrevet fire bøger, der fletter den gamle folketro ind i nutidige fortællinger, og det er mesterligt.
I 2015 var Alt god fra havet nomineret til Orlaprisen, en fortælling om fiskehandleren Mads, der møder en kvindelig skabning fra havet.
I denne uge ser jeg på de tre andre bøger. De egner sig nemlig alle til efterår, stearinlys og blæst udenfor, og så er de også til den uhyggelige side, hvilket jo ikke gør noget her i Halloween måneden.
I dag gælder det Vintersorg. Liget af en ung kvinde findes, da vinterens snedække forsvinder. Den unge kvinde er iført en kjortel, der af en konservator fra Moesgaard Museum skønnes til at være 100 år gammel.
Byens, og måske landets, ældste beboer Kaj, kommer langsomt i tanke om en ung kvinde, der forsvandt fra byen for mange år siden.
I Vintersorg flettes det overnaturlige væsen Bjergmanden ind i fortællingen. Det gør sagnet vedkommende, at det får en nutidig ramme.
Vintersorg kan læses fra 10 års alderen, dog skal det nævens, at bogen indeholder mange ord, der nok ikke vækker genklang hos 10-årige, men det kan jeg egentlig ret godt lide. Jeg kan godt lide at sproget ikke lefler for aldersgruppen, men flittigt drysser ord og talemåder som melankoli, furagere, det lumske morads og termokanden snadrer ud over siderne.
Læs den hjemme eller brug den i undervisningen. Den skriger nærmest på et undervisningsforløb om folketro og intertekstualitet.
Vintersorg er som nævnt skrevet af Henrik Einspor, og Simon Bukhave har illustreret farligt, flot og dragende.
Find den på løseænder.dk
Tak til forlaget for anmeldereksemplar.