Mini Bogskabet arbejder med emergent literacy og højtlæsning i vuggestuen. Hver måned præsenteres en bog, der kan læses højt i vuggestuen eller dagplejen. Du kan læse mere om projektet i dette indlæg.
Når vi arbejder med emergent literacy er det under overskrifterne:
Barnets fonologiske opmærksomhed– her arbejdes der med barnets fornemmelse for bogstaver og ord.
Barnets ordforråd– her arbejdes der med barnets forståelse for det, der læses og samtidig på at styrke ord og begreber hos barnet, der har afsæt i barnets verden.
Barnets narrative kompetence– her arbejdes med barnets forståelse for at historien er fiktiv, og på hvilken rolle illustrationerne spiller for fortællingen.
Barnets viden om bogen som medie– her arbejdes på barnets forståelse for bogen som et objekt, hvordan skal den bruges, hvor åbner man, hvordan holder man den, etc.
Højtlæsningen og samtalen af og om Den sultne larve Aldrigmæt sigter primært mod hovedmålene:
Barnets forståelse for et narrativt forløb: Barnet ved, at en enkelt illustration kan indgå i et længere handlingsforløb.
Barnets viden om bogen som medie: Barnet ved, hvordan man kan bruge en bog.
Sekundært arbejdes der med målene: Barnets fonologiske opmærksomhede og Barnets ordforråd.
Den sultne larve Aldrigmæt er en magisk forvandlingshistorie, hvor en ganske lille og meget sulten larve spiser sig gennem diverse frugter og madvarer, for derefter at forpuppe sig. Det helt magiske sker på bogens sidste opslag, hvor puppen er revnet og blevet til en smuk og meget farverig sommerfugl.
Bogen er lavet i kraftig pap og har sider i forskellige formater. Som larven spiser sig igennem de forskellige ting, kan børnene putte deres finger ind i de små huller, som larven gnaver.
Højtlæsningen kan gribes an på følgende måde:
- Overvej om det er hele stuens børnegruppen, en mindre gruppe eller enkelte børn, der skal have bogen læst højt. Den sultne larve Aldrigmæt opfordrer til at siderne udforskes på grund af de små larvehuller, derfor vil det formodentlig være lettere at læse bogen for en lille gruppe.
- Se på forsiden sammen og peg på de fire ord i overskriften, samtidig med at det læses højt. Dette vil være med til at skærpe børnegruppens fonologiske opmærksomhed, hvor der arbejdes med barnets fornemmelse for bogstaver og ord.
- Se på forsiden. Hvad kan I se? Hvor tror I, larven skal hen?
- Under højtlæsningen vises bogens billeder. Giv plads til at børnene beskriver, hvad de ser, og giv plads til at børnene udforsker siderne med fingrene.
- Den sultne larve Aldrigmæt er remedieret til en film. Filmen tager knap syv minutter, og viser bogens fortælling på en anden måde. Filmen er med engelsk speak, man kan vælge at vise den uden lyd, men så går man glip af filmens musik, eller man kan vælge at tale indover, så fortællingen genfortælles mundtligt på dansk samtidig med at filmen ses. Filmen kan findes på vhc50.com.
- I kan arbejde med sommerfuglens forvandling i samme måned, som I læser bogen. På skoven-i-skolen.dk er der informationer om sommerfuglens forvandling og en guide til, hvordan man kan bygge sit eget terrarium og holde øje med forvandlingsprocessen.
- Hvis I ikke nåede at lave sommerfugle til sidste måneds bog, kan I gøre det nu. Find guiden her.
- Gentag højtlæsningen af bogen flere gange i løbet af måneden.
Den sultne larve Aldrigmæt er en amerikansk klassiker af forfatteren Eric Carle, bogen kan i år fejre sit 50 års jubilæum. Det er lidt af en bestseller vi har fat i denne måned. Den er oversat til 62 sprog, og på verdensplan er der solgt mere end 50 millioner eksemplarer.
Du kan finde bogen på bibliotek.dk eller i en boghandel.
Jeg håber, du har lyst til at dele dine erfaringer med højtlæsning af Den sultne larve Aldrigmæt, send mig enten en mail på josefine@mitbogskab.dk, eller del på Instagram og brug #minibogskabet og #højtlæsningivuggestuen
God fornøjelse med månedens bog!