Mini Bogskabet arbejder med emergent literacy og højtlæsning i vuggestuen. Hver måned præsenteres en bog, der kan læses højt i vuggestuen eller dagplejen. Du kan læse mere om projektet i dette indlæg.

Når vi arbejder med emergent literacy er det under overskrifterne:

Barnets fonologiske opmærksomhed– her arbejdes der med barnets fornemmelse for bogstaver og ord.

Barnets ordforråd– her arbejdes der med barnets forståelse for det, der læses og samtidig på at styrke ord og begreber hos barnet, der har afsæt i barnets verden.

Barnets narrative kompetence– her arbejdes med barnets forståelse for at historien er fiktiv, og på hvilken rolle illustrationerne spiller for fortællingen.

Barnets viden om bogen som medie– her arbejdes på barnets forståelse for bogen som et objekt, hvordan skal den bruges, hvor åbner man, hvordan holder man den, etc.

Højtlæsningen og samtalen af og om Hvem er død? sigter primært mod hovedmålene:

Barnets ordforråd: Barnet skal opnå et ordforråd, der sikrer en forståelse for det læste, og styrkes i de ord og begreber, der har afsæt i barnets virkelighed.

Barnets forståelse for et narrativt forløb: Barnet ved, at en enkelt illustration kan indgå i et længere handlingsforløb.

Sekundært arbejdes der med målene: Barnets fonologiske opmærksomhede og Barnets viden om bogen som medie.

I Hvem er død? møder vi Nalle og Fuglen. Fuglen er til begravelse i kirken, fordi hans farfar er død. Der er koldt og trist i kirken, og Fuglens far græder. Da begravelsen er slut, må man gå ud af kirken. Udenfor møder Fuglen sin gode ven Nalle, der er på tur med mormor.

Undervejs i fortællingen er der en enkel dialog mellem Fuglen og hans forældre. Fuglen vil gerne vide, hvor farfar er nu, hvor han er død. Måske er han blevet til en smuk sommerfugl?

Jeg forestiller mig, at der er flere, der kan slå sig på, at månedens bog omhandler døden og en begravelse. Da jeg sidste år holdt et oplæg om børnelitteratur i daginstitutioner på Gyldendals Leg og Lær konference, fik jeg netop et spørgsmål til denne titel. Hvorfor præsentere så ung en børnegruppe for en bog om døden? Min holdning er, at vi, som voksne, ofte er en del mere berøringsangste overfor døden end børn er. Børn er mere umiddelbare og spørgelystne. Denne bog rummer netop spørgsmålene: Hvor er den døde nu? Hvor bliver man af, når man er død? Der vil være en del af vuggestuebørnene der slet ikke vil forstå, hvad det er. De ældste børn vil nok have hørt begrebet før. I min optik kan der tales med selv ganske små børn om døden. Som voksen knytter man jo de historier og fortællinger på, som gør en tryg. Der vil være mange, der fortæller, at de døde kommer op i himlen, eller bliver til noget andet, netop som det er tilfældet i månedens bog.

Bøgerne om Nalle og hans venner er en del af Hvem-serien, der tidligere været præsenteret på Mini Bogskabet med titlen Hvem er sur? Mange børn nyder at få læst historier fra den samme serie, hvor de genkender personerne, eller i dette tilfælde dyrene.

Højtlæsningen kan gribes an på følgende måde:

  • Overvej om det er hele stuens børnegruppen, en mindre gruppe eller enkelte børn, der skal have bogen læst højt. Hvem er død? har et mindre format, derfor er det en god idé at organisere højtlæsningen, så børnene sidder tæt ved oplæseren.
  • Se på forsiden sammen og peg på de tre ord i overskriften, samtidig med at det læses højt. Dette vil være med til at skærpe børnegruppens fonologiske opmærksomhed, hvor der arbejdes med barnets fornemmelse for bogstaver og ord.
  • Se på forsiden. Hvad kan I se? Hvem kan I se? Hvad ser de på?
  • Under højtlæsningen vises bogens billeder. Giv plads til at børnene beskriver, hvad de ser. Spørg børnegruppen, om de kan se at Fuglen og Fuglens far er kede af det. Hvornår kan man blive ked af det? Hvad hjælper, når man er ked af det?
  • Måske kan I finde en død bille eller lignende på en legepladstur. Billen kan begraves i noget jord på legepladsen eller i en potteplante. Mon en bille forvandler sig til noget nyt, når den er død?
  • I kan arbejde med at lave sommerfugle, de kan hænges op som pynt på stuen. I kan bruge følgende guide:

Jeg har tegnet seks sommerfugle på et stykke A3.

I dette tilfælde har et barn malet på alle seks sommerfugle. Der er brugt vandfarver.

Da sommerfuglene var tørre, klippede jeg dem ud, jeg forestiller mig de kan få en lille klat elefantsnot, og derefter hænges op på væggen.

  • Gentag højtlæsningen af bogen flere gange i løbet af måneden.

Hvem er død? er én ud af flere titler i Hvem – serien, der er oversat fra svensk. Serien er skrevet og illustreret af Stina Wirsén. Du kan finde bogen på bibliotek.dk eller i en boghandel.

Jeg håber, du har lyst til at dele dine erfaringer med højtlæsning af Hvem er død?, send mig enten en mail på josefine@mitbogskab.dk, eller del på Instagram og brug #minibogskabet og #højtlæsningivuggestuen.

God fornøjelse med månedens bog!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *