Det kan både som fagperson – og ikke fagperson være vanskeligt at navigere i alle de bøger, der udgives som de første selvlæsningsbøger. Det kan faktisk næsten være umuligt. De fleste forlag, der udgiver til børn, og de store skolebogsforlag har deres egne serier. De har forskellige navne, farver, tal, lix-tal og let-tal. Så jeg kan godt forstå, hvis man bliver en lille smule forvirret.
Gyldendal havde i mange år deres Dingo-serie. Men der var et problem, den havde forgrenet sig i mange forskellige mindre under-serier, hvilket gav virkelig mange serienavne: Der var Lydret Dingo Mini, Lydret Dingo, Mikro Dingo Mini, Mikro Dingo, Lille Dingo etc. etc. Heldigvis er Dingo serien blevet til Læs Løs, og i den forbindelse er alle Dingo-navnene forsvundet. Nu findes Læs Løs i 10 forskellige sværhedsgrader, der har hver sin farve. Det er faktisk både til at forstå og til at navigere i.
Læs Løs 1-3 er lydrette bøger, hvilket betyder, at de ord der optræder i bogen staves på samme måde, som de udtales. Eksempler på lydrette ord er: sol, hus, mus, på, kat, to, vi, is, sø etc.
Når børn skal lære at læse, skal de fortrinsvis læse lydrette bøger og tekster. Jeg kan varmt anbefale Læs Løs serien både til jer, der er forældre, og skal finde bøgerne på det lokale bibliotek, og til jer, der underviser i begynderlæsning. Det er blevet meget overskueligt, og til serien knytter sig læsløs.dk, hvor der dels er en række forældreråd og gratis opgaver, lige til at printe ud til alle Læs Løs titlerne. Derudover findes der et læsekursus til brug i skolen og meget andet lækkert for en indskolingsdansklærer, dog er sidstnævnte ikke gratis, men kræver abonnement.
Find bøgerne på dit lokale bibliotek, og husk at bruge den progression bøgerne er udgivet efter. Start med Læs Løs 1 – og brug min tommelfingerregel: hvis man skal have hjælp til mere end to ord på en side, så er teksten for svær.
Læs Løs kan som nævnt findes på biblioteket eller på gyldendal-uddannelse.dk.
Tak til forlaget for anmeldereksemplar af bøgerne.